Saturday, 15 October 2011

LABBAIKALLAAHUMMA LABBAIK 1..

Musim haji hampir tiba... terasa nak sertai tetamu2 jemputan Allah
..nak sujud syukur dirumahNya...kali terakhir aku kesana tahun 2003..lamanyaaa..patut la rasa rindu yang amat sangat...

Teringat.. beberapa bulan yang lepas... terniat nak bawa anakku, Hadi, pergi umrah.. haji, kalau boleh.Nak kembalikan jiwanya dengan sentuhan Baitullah dan apa saja karamah dan hikmah disana..nak rapatkan hatinya kepada Allah azzawajalla...tetapi Allah yang Maha Pengasih lagi Penyayang, terus melupuskan resah gundah jiwaku...terus diambilnya anakku kesisiNya...Maha Suci  Allah, yang ditanganNya kekuasaan atas segala sesuatu..Apabila Dia menghendakki sesuatu, hanyalah berkata "jadilah! maka terjadilah ia"... tidak ada tempat terapi yang lebih baik dari kembali kedalam pelukan Pemilik yang Maha Agung... Thank You, Allah..


Dengan itu ku panjatkan doa kesyukuranku kepadaNya ...doa yang ku petik dari kitab yang mengandungi surat2  cinta Allah kepada hamba2Nya..surah Fathir ayat 34..


Alhamdulillahillazi azhaba 'annal hazan...Segala puji bagi Allah yang telah menghilangkan segala kesedihan dan dukacita dari kami. Sesungguhnya Tuhan kami benar-benar Maha pengampun lagi Maha Mensyukuri.
Teringat juga kisah dulu2...
Pernah satu ketika dahulu, Rasulullah saw bermimpi bahwa baginda akan memasukki kota Mekah dan bertawaf di Baitullah.Ketika itu tahun 6 hijrah.Baginda pun memberitahu para sahabatnya dan mereka pun berangkat ke kota Mekah yang amat mereka rindui.Tetapi dengan kehendak Allah, mereka dihalang oleh kaum Quraisy...dan berlakulah rentetan peristiwa perjanjian Hudaibiyah....


Setelah selesai perjanjian Hudaibiyah, Umar al Khattab ra pun meluahkan perasaannya dan perasaan para sahabat  pada nabi saw..
"Ya Rasulullah, bukan kah engkau telah memberitakan bahwa kita akan ke Baitullah dan bertawaf disana?"
Baginda menjawab.."Benar, ya Umar, benar sekali..akan tetapi adakah aku beritahu..(tawaf itu) ditahun ini?"
Umar pun menjawab.."Tidak, ya Rasulullah".
Baginda pun bersabda.."Sesungguhnya kamu pasti akan datang kepadanya dan melakukan tawaf."


Maka dengan berat hati, para sahabat pun bersiap sedia untuk berpatah balik ke Madinah..


Apabila berita kepulangan kaum muslimin ke Madinah, sampai kepada kaum munafik,musuh2 islam, kaum yahudi dan nasrani...mereka pun mengejek dan memperolok2kan Nabi saw. Maka Allah swt wahyukan kepada Nabi saw...surah Al Fath ayat 25..


"Sesungguhnya Allah akan membuktikan kepada rasulnya akan kebenaran mimpinya bahwa sesungguhnya kamu pasti akan memasukki Masjidil Haram, insya Allah dalam keadaan aman, dengan mencukur rambut dan mengguntingnya, sedang kamu tidak berasa takut. Maka Allah mengetahui apa yang tidak kamu ketahui dan Dia memberikan sebelum itu kemenangan yang dekat."


Maka dengan kehendak Allah azzawajalla, Nabi saw bersama para sahabat yang menyertai perjanjian Hudabiyah berangkat kekota Mekah pada tahun ke7 Hijrah, menunaikan umrah dengan aman..

    khaibar
Sebelum itu, selepas perjanjian Hudaiyah , dengan izin Allah swt, Nabi saw dan para  sahabat berjaya menakluk kota Khaibar iaitu kota stronghold milik kaum Yahudi...daerah yang tinggi, luas dan subur...mewah dengan kebun2 dan binatang2 ternakan....

klik..labbaikallaahumma-labbaik 2..
No comments:

Post a Comment