Saturday, 8 June 2013

ZURIAT NABI saw dan KESULTANAN MELAYU..siri 3

..Peranan Ahlul-Bait

Siri 1 n siri 2.. click here...

Sedar lah bangsaku...kita ada sejarah gilang gemilang..tamadun beraja yg dibina oleh cucu-cicit rasulullah saw...dibawah naungan pemerintahan Khalifah.....

Sejarah ini sengaja dikuburkan oleh musuh2 islam..para orientalis,para penjajah..

..mereka telah berjaya meracuni pemikiran bangsa melayu tentang hakikat sebenar sejarah  nenek moyang ..

..Teori2 orientalis barat yg diserap dlm pendidikan sekular..telah melenyapkan terus jasa dan sumbangan para mubaligh dan ulamak dahulu-kala.

Bangsa melayu kini.. termasuk lah  kebanyakkan pendakwah.. tidak kenal para mubaligh dan para ulamak yg telah menyumbang dan membina tamadun Melayu Islam Beraja..membentuk jati diri melayu yg unggul....

..menerap nilai2 kerohanian yg tinggi,sistem pemerintahan bersyariat, nilai2 moral yg mulia, budaya halus dan beradab dan  aliran pemikiran yg tinggi dan bermaruah..

..Generasi 50-60an..sebahgian mereka merasa nasib bangsa melayu kini..lebih baik, lebih selesa, lebih mewah..

. namun sebenarnya nasib bangsa melayu dahulu kala, jauh lebih cemerlang dari nasib bangsa melayu masa kini...

..orang melayu kini sentiasa menjadi alat dan mangsa perjudian dan percaturan ahli2 politik tempatan sekular..

..sistem demokrasi yg disumbat kpd sistem pemerintahan negara..hanya memporak peranda kan masyarakat....bukan kah sistem demokrasi ini ciptaan yahudi zionis?

Sistem Beraja Islam..yg terbukti dapat menyatu-padukan rakyat..dilumpuhkan agar akhirnya..yahudi zionist dapat menguasai pemikiran rakyat dan dunia secara mutlak..Raja berilmu mengimami solat jamaah rakyat.

.mendampingi ulama' warasatul-anbiya'..

..ALLAHU AKBAR WALILLAHIL HAMDU..

...DAULAT TUANKU..
Kisah sejarah nusantara yg gilang gemilang......

..Telah diceritakan didalam ramalan nostradamus dan spekulasi yg telah diambil oleh pihak musuh.. bahwa negara yg akan melahirkan 'The Man from the east' .. yg kelak akan mendokong kebangkitan ' a New World Religion' adalah bumi nusantara...

klik..Mereka katakan itu ramalan mereka..nostradamus prophecies.. sedangkan sebenarnya itu adalah tafsir atau hasil kajian dari hadits yang mereka sembunyikan dari umat Islam selama ini.

Begitu yakin nya mereka..sehingga mereka menyusun strategy kemusnahan bumi nusantara...

klik..mereka jalankan operasi pemusnahan.. iaitu.. menjajah dan merosakkan fikrah islamiah kaum muslimin..

Apa tidak nya !!..negara nusantara ini memang HUB zuriat nabi muhammad saw...mereka telah beramai2 berhijrah dan bermastautin..membawa bersama package ajaran baginda saw..berdakwah, membina tamadun....bak kata2 pujangga melayu..

..seperti benih yg baik, dicampak kelaut menjadi pulau..dicampak ketanah menjadi hutan..

.Alhamdulillah, sujud dan syukur di atas rahmat yg Allah hujani ke atas bumi kita....

klik..yang silsilah keturunan mereka dari cucu-cicit rasulullah saw...

Penghijrahan cucu-cicit nabi saw beramai2 ke nusantara...14masehi

1..Di hujung pemerintahan khalifah ar rasyidun dan seterusnya masa pemerintahan bani umayyah dan abasiyyah...ahlul bait rasulullah saw sentiasa menjadi sasaran kedengkian..khususnya 3 golongan ini..

i..Kebanyakkan dari khalifah daulah umayyah dan abasiyah..

..mereka sentiasa mencari peluang menghambat, mengusir, menindas dan melakukan berbagai kekejaman keatas ahlul-bait....kerana merasakan tidak selamat pemerintahan mereka selagi kaum kerabat rasulullah saw ada bersama mereka.

..ini disebabkan...ahlul bait.. sentiasa mendapat ihsan dan simpati dari kebanyakan umat islam..

..dan juga keperibadian mereka sentiasa terserlah sebagai tokoh unggul dlm bidang2 mereka ceburi..kependitaan, kepahlawanan, alim ulama', karyawan dll.

ii...Golongan khawarij...golongan radikal.yg diasaskan setelah peristiwa TAHKIM semasa khilafah sayyidina ali ra.....ahlul bait dianggap sesat.. wajib dibunuh

iii..Kaum syi'ah pelampau.. yg asalnya adalah penganut dan pengikut mazhab shi'ah ahlul-bait. tetapi telah menyimpang jauh dari ajaran, pegangan dan prisip asal..hingga menjadi fitnah kepada mazhab ahlul bait..

2 ...Serangan tentera mongol Hulagu keatas kota Baghdad..menjadikan bumi itu padang jarak padang tekukur.
Umat islam terpaksa berpindah dan bertebaran dinegara2 lain..ramai cucu-cicit nabi saw lari ke nusantara

3..Layanan istimewa raja2 serta rakyat bumi nusantara..

Ketika cucu-cicit nabi saw dalam kesusahan, dibunuh, dizalimi..rupa2nya ada satu tempat yg menunggu2 kedatangang mereka...with open arms...itulah  bumi nusantara.

Sifat2 mulia dan peribadi istimewa cucu-cicit nabi saw yg sebelum ini datang ke nusantara sebagai pendakwah/ mubaligh mukhlisin...sangat disenangi masyarakat tempatan..mereka terus menerima ajaran islam dgn penuh kegembiraan..

Sebagai penghargaan..masyarakat tempatan  telah berbesar hati ..mengurniakan cucu-cicit nabi saw status istimewa sebagai pemimpin dan penasihat...bersesuaian dgn hadith nabi saw.. mengutamakan nasab Quraish sebagai pemimpin ummat..

Penghijrahan  ahlul bait beramai2 ke tanah melayu..Gelombang pertama 14 masehi dan gelombang ke 2 18 masehi...sebenarnya adalah satu rahmat dari kudrat Allah swt..menjadikan bumi ini unik dan tersohor..membentuk satu bangsa yg taat pada ulama' dan umara' (pemerintah)

Raja-raja melayu dahulu kala ..dgn penuh kegembiraan menyambut kedatangan beramai2 cucu-cicit baginda saw..  malah mendakap mereka..menyayangi mereka..memayungi mereka..menjadikan mereka guru2 istana..dikahwinkan dgn putri2 mereka...berkembang biak..menjadi raja2 yg memerintah, alim ulama' dan rakyat biasa..

..Kesultanan ahlul bait..dari nasab bunda Fatimah azZahrah..masih tegak teguh..berdiri sehingga kehari ini..walau pun berbekas dengan parut dan calar..akibat kejahilan dan kekeliruan..yg sengaja dirancang oleh musuh2 Allah..

Berkemungkinan.. tanah melayu yg redup dengan kehadiran ramai ahlul-bait rasulullah saw..sedikit sebanyak menjadi penyebab bumi kita masih terus dipelihara Allah swt..dari berbagai mala petaka yg sering menimpa kebanyakan tempat di dunia..

Rasulullah saw pernah bersabda.." Bintang2 adalah tanda2 keselamatan bagi penghuni langit..dan ahlul bait ku adalah tanda2 keselamatan bagi penghuni bumi. Apabila ahlul-bait ku lenyap..maka akan segera datang apa yg dijanjikan Allah kepada penghuni bumi (kehancuran).

Semuga Allah swt mengurniakan taufik dan hidayah Nya kpd cucu-cicit baginda saw.. terutama dikalangan umara' dan ulama' ..untuk terus memelihara kedaulatan zat dan darah ahlul-bait yg mengalir dalam diri mereka..dgn berpegang teguh kpd ajaran Al Quran dan asSunnah yg dibawa oleh nenda mereka, hingga dapat perolehi ihsan dan kasih -sayang rakyat...

Sabda baginda saw.."Wali2ku  adalah mereka dari keturunanku yg bertaqwa.."Sultan kelantan..Tengku Muhammad Faris Petra..
..disayangi rakyat.

..lihat je selipar nya!!

semuga Allah swt memberi taufiq dan hidayah Nya kpd semua Raja2 kita..aamiin

Allahu Akbar..semuga piece by piece..daulah islamiah ditegakkan semula dibumi malaysia


Semuga Allah hidupkan ramai lagi ulama' saperti ustaz Nik Abdul Aziz...

..membimbing raja-raja kita..

ulama' pewaris nabi2..sentiasa menyayangi murid2 mereka..mendoakan mereka
terlukis tawadhu', kegembiraan,kesyukuran, kasih dan sayang diwajah tok guru..

Setelah Sultan Melaka memeluk agama islam..

....lihat..sultan melaka hindu masuk islam..

1...Melaka..yg dahulunya sebuah perkampungan nelayan .. kini merubah menjadi sebuah kerajaan cemerlang bertaraf antara bangsa...dalam semua bidang ...ekonomi,politik, agama, pendidikan, sastera dan kebudayaan...

Bahasa melayu Melaka menjadi lingua franca yg amat terkenal didunia..menjadi bahasa antarabangsa..sehingga sesiapa yg tidak memahami bahasa itu dari Parsi disebelah Barat sehingga Filipina disebelah Timur ..maka orang itu di anggap tidak berpelajaran...

2...Melaka  meluaskan jajahannya

..hampir keseluruhan Semenanjung dan bahagian utara pantai Sumatra..dan kerajaan2 kecil telah mengambil nobat dari Melaka.3..Dengan bantuan dan bimbingan ulamak2 tasawuf ahlul-bait..

...kerajaan Melaka mula menerap nilai2 islam dalam adat istiadat serta budaya bangsa melayu..sehingga terbentuklah TAMADUN ISLAM BERAJA...Raja2 Melayu telah diberi peranan menjadi pemegang amanah Allah dan Rasul ..memayungi rakyat dgn syi'ar islam...

..maka tertegaklah Tamadun Melayu Islam Beraja yg unik dan gilang gemilang...serta pembentukkan JATIDIRI bangsa melayu yang unik..

Islam telah meresap jauh kedalam jiwa sanubari bangsa melayu..menjadi sebati.. sehingga tercetus ungkapan sinonim ..Melayu itu Islam....maka akhirnya bangsa melayu islam hanya menjadi bangsa Melayu..tamadun Melayu islam menjadi Tamadun melayu..Raja2 Melayu islam menjadi Raja2 melayu

...Allahu Akbar.

 Sultan Muhammad V, Sultan negeri Kelantan Darul Naim bersama MENTERI BESAR negerinya..

4..Kedatangan Gelombang ke-2 cucu-cicit nabi saw..18masehi

Mereka datang secara beramai2  dari Hadramaut, Yaman ..

Mereka juga tidak sunyi dari menjadi buruan...oleh golongan pemerintahan Saudiyyah...

Setelah berakhirnya pemerintahan khalifah Uthmaniah di Arab Saudi..yg digulingkan oleh puak wahabi sa'udiyyah, dgn bantuan penjajah british...Syarif2 Mekah..yg mereka itu adalah ahlul-bait...terpaksa menyerah kuasa pemerintahan Makah dan Madinah kepada puak Saud Wahabi .

Maka berakhir lah era Kekhalifahan Umat Islam..dan bermula lah era Arab Nationalism..yg sgt memalu dan merugikan umat..tiap2 negara Arab bercakaran sesama sendiri..

Kaum Sa'ud Wahabi menganggap cucu-cicit nabi saw sebagai ancaman kepada kepentingan politik mereka..mereka menjalankan operasi penghapusan keturunan baginda saw...

Mereka memusnahkan semua kitab2 agama tulisan alim ulama' mu'tabar ..meroboh makam2 ulama' yg mereka anggap sebagai Ahlul Bida'ah.

Sebahgian cucu-cicit nabi saw telah memilih bumi nusantara untuk berhijrah..

..ketika itu bukan saja bumi nusantara redup dgn kaum kerabat mereka, malahan kesultanan2  ketika itu adalah dari keturunan mereka...iaitu cucu-cicit nabi saw dari gelombang pertama dahulu..

Tidak seperti Gelombang pertama cucu-cicit nabi saw...yg bersemenda, bercampur baur serta berkahwin dgn masyarakat pribumi..sehigga hilang identiti ke araban dan prediket, ada  juga yg mengambil gelaran bangsawan...

..gelombang ke 2 ini maintain  ke araban dan prediket mereka.. seperti  sayyid, sharifah, habib, dll

Kebanyakkan mereka adalah saudagar2 ..mereka secara senyap2 telah membelanjakan harta2 mereka..untuk membina madrasah2, pondok2, sekolah2 rakyat...yg pada ketika itu penjajah Belanda dan British secara aktif menekan dan menghasut raja2 Melayu menegakkan sistem pendidikan sekular barat dan menganak-tirikan sistem pendidikan tradisi yg mereka anggap sebagai ancaman..

Penjajah dan orientalis..mereka adalah tentera iblis 


Mulai zaman penjajahan British dan Belanda..yg memaksa sistem politik dan pendidikan sekular barat keatas  rakyat..secara berperingkat, masyarakat islam tidak lagi diajar hakikat nilaian serta kepentingan nasab nabi saw dan keutamaan mereka...pengaruh islam wahhabiyun dimasukkan dan dikembangkan...ilmu tasawuf dipandang serong, mengelirukan, sesat....jangan dipelajari..

Akibatnya..umat islam memperlekeh dan menganggap martabat ahlul-bait sebagai rekaan dan khayalan semata2.. sehingga perhubungan umat dgn nabi saw hanya bersifat luaran dan lip-service semata..

Lebih trajis lagi..para ahlul-bait yg  mendapat pendidikan sekular barat..tidak lagi ambil kisah amanah dan kemuliaan nasab mereka..malah hilang rasa tanggung-jawab pelindung agama dan bangsa...

Ada yang mendokong adab dan budaya orang2 barat..menjadi boneka penjajah,berkahwin dgn mereka..tidak segan silu membuka aurat, minum arak, berjudi,bermewah2 dan akhirnya kuasa mereka diperkecilkan oleh org2 politik .. ...rakyat pula tidak lagi mendaulatkan mereka...


Tengku Puan Pahang.. Tunku azizah aminah maimunah iskandariah..
...semuga Allah terus memberi taufiq dan hidayah Nya...


Sabda baginda saw..

"Bumi ini akan dipenuhi kedurjanaan dan kekejaman.
Ketika itu Allah akan mengutus seorang lelaki dri umatku, namanya seperti namaku, nama bapanya juga seperti nama bapaku.
 Ia memenuhi bumi dgn keadilan dan saksama, sebagaimana bumi dipenuhi kedurjanaan dan kezaliman. Ketika itu langit tidak menahan sedikit pun hujannya turun, bumi tidak menahan sedikit pun tumbuhannya tumbuh.
Ia bersama kamu selama tujuh atau lapan atau sembilan, yakni tahun. (HR Thabarani)


"Seandainya umur dunia ini tinggal sehari sahaja, nescaya Allah akan memanjangkannya sehingga seorang raja/khalifah drpd keturunanku, yang mana perang besar akan terjadi di masa pemerintahannya, dan Islamlah yg menang. Allah tidak ingkar janji dan amat cepat hisabnya." (HR Ahmad)


AAMIIIN..

klik..sejarah melayu yg digelapkan..


1 comment:

 1. melihat kepada proses pemilihan khilafah ar rashidun, islam tidak meletakkan cara tertentu untuk memilih pemimpin. abu bakr, umar, usman dan ali radiallahuanhum dipilih dengan cara yang berbeza. selepas generasi ini, umat dipimpin oleh khalifah yang diangkat melalui sistem raja atau mengikut keturunan. namun islam menggariskan prinsip yang perlu di pakai dalam politik seperti syura, adil antaranya.

  untuk mengatakan demokrasi ciptaan yahudi agak kurang tepat. proses demokrasi ujud dari zaman greek kemudian dikembangkan dengan pesat semasa revolusi di eropah terutamanya perancis apabila orang ramai muak dengan sistem beraja lalu bangkit menjatuhkan raja dan meletakkan proses demokrasi.

  dari segi sistem, sistem demokrasi jika dilaksanakan dengan baik adalah sistem yang lebih baik dari sistem beraja. ini kerana dalam sistem demokrasi, kita memilih siapa yang dilihat paling layak di antara pilihan yang ada. sistem beraja, anak raja yang naik. kalau kebetulan dia baik, maka baiklah. kalau kebetulan tak baik, itulah sistemnya. zaman sekarang di mana ramai orang dah pergi sekolah mengapa hadkan pilihan pemimpin dari kalangan mereka yang berdarah putih? dari segi ini sahaja ana tak nampak sistem beraja ini lebih baik dari demokrasi. mungkin demokrasi malaysia ini boleh lebih diperbaiki. mungkin juga akan muncul sistem yang lebih baik dari demokrasi di masa depan.

  ada cubaan untuk mengaitkan raja melayu dengan ahlul bait. mungkin betul. tapi orang lama mungkin masih ingat dulu dulu kehebatan raja melayu ini dikaitkan dengan puteri buluh betong, lembu minangkabau dan mitos mitos yang bercampur dengan hikayat ramayana sita dewi. sesuai dengan masyarakat melayu dulu yang di cengkam minda dengan episod seperti ini. tun sri lanang cuba membuka minda melayu dengan puteri gunung ledang yang mengisahkan excessive behaviour of the king. wallahu alam

  mungkin perlu diusahakan galian semula sejarah raja melayu seperti sultan terengganu yang menaungi ulama seperti tok mku paloh yang merupakan idealogue bagi tok gajah, datok bahaman dan mat kilau yang menentang inggeris. namun dari segi sistem, pada hari ini kita tak perlu berpatah balik. tak perlu manusia di tinggi rendahkan darjat berdasarkan nasab. kullukum min adam wa adam min turob.

  ReplyDelete